Skummig ärtsoppa med sallad på bönor, krasse och rödlök

Peter J Skogström Årets kock 2006

4 port
Ärtsoppa:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
200 g petits pois
1 dl vitt vin
6 dl hönsbuljong
25 g smör
2 dl mjölk
ev. sherry
salt och peppar 

Garnityr:
200 g kokt rimmad oxbringa, alt en god skinka
1 rödlök
100 g vita bönor, kokta
olivolja
4 msk smörgåskrasse, klippt
salt och grovmalen svartpeppar 

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken och ärtor i lite smör i en kastrull. Slå på vinet och buljongen, låt koka i 5 minuter. Kör allt i en kannmixer tillsammans med smör, mjölk och ev. lite sherry, smaksätt med salt och peppar. Skär oxbringan i 1 cm stora kuber. Skala och hacka rödlöken. Värm oxbringan tillsammans med lök och bönor i en kastrull med lite olivolja. Smaksätt med krasse, salt och grovmalen svartpeppar. Servera grönsakerna i varma djupa tallrikar. Slå den varma soppan i tallrikarna vid bordet från en vacker kanna.

Vin: Thungersheimer Johannisberg Weisser Burgunder, Spätlese Trocken, Tyskland- nr- 5969, 89:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".