Småländsk chokladkaka med passionsfruktsmarinerade apelsiner

Peter J Skogström Årets kock 2006

4 port 

Chokladkaka:
65 g mörk choklad
65 g florsocker
65 g smör
1 ägg
1 cl vätska, rom eller mandarinlikör
35 g vetemjöl 

Apelsinsallad:
2 apelsiner
1 dl apelsinjuice
2 passionsfrukter
1/3 vaniljstång
½ dl rårörsocker
 
Till servering:
vispad crème fraiche 

Smält choklad, florsocker och smör, gärna i mikron. Blanda i ägget och vätskan, sikta i mjölet. Häll upp smeten i smorda portionsformar, pudrade med kakaopulver och baka av i ugn på 200° i 5-8 minuter. Klart att servera! Skala apelsinerna med kniv så att allt det vita försvinner. Skiva apelsinerna tunt och lägg snyggt på en tallrik. Koka ner apelsinjuicen med passionsfruktskött, vaniljstång och socker till hälften. Låt svalna och slå lagen över apelsinerna. Servera med vispad crème fraiche.  

Vin: Moscatel de Setubal, Portugal, nr 8011, 99:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".