Rödvinskokt högrev med glaserade morötter och korngryn

Gästkock Tommy Myllymäki

Högrev:
800 g högrev
ca 1 flaska rött vin
1 morot
1 gul lök
5 lagerblad
1 kvist timjan
5 vitpepparkorn
2 msk kalvfondkoncentrat
vatten
maizenaredning
 
Lägg högreven i en kastrull och tillsätt vin. Fyll på med vatten så att det täcker, koka upp och skumma av. Tillsätt grönsaker och kryddor, koka tills köttet är riktigt mörkokt. Tag upp köttet och låt det svalna. Sila spadet och koka ihop det tills du får en mustig sås. Red av och smaka av med salt, socker och avsluta ev. med en smörklick.

Kryddpepparmorötter:
4 morötter i trevliga bitar
vatten
1 msk smör
3 msk messmör
salt och kryddpeppar 

Koka morötterna i lite vätska, låt gärna vätskan dunsta under kokningen. Spara lite kokvatten i botten av kastrullen när morötterna är klara. Tillsätt smör och messmör och låt morötterna koka ihop med denna glacéring. Avsluta med nymalen kryddpeppar samt lite flingsalt. 

Citronpicklad morot:
100 g hyvlad gul morot
2 msk socker
2 msk citronsaft
3 msk vatten

Koka upp socker, citron och vatten. Tillsätt morot och koka 1 minut, låt svalna. 

Korngrynsotto:
2 dl korngryn
1 finhackad bananschallottenlök
5 dl hönsbuljong
1 dl riven västerbottenost
2+2 msk smör 

Fräs löken i 2 msk smör tills den är mjuk. Tillsätt gryn och buljong så att det täcker grynen. Koka sedan under spädning grynen tills de är mjuka. Avsluta med riven ost och smör smaka av med salt och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".