Rödvinskokta vinterfrukter med rödvinsglass

Gästkock Tommy Myllymäki

Vinterfrukter:
200 g blötlagda, torkade frukter
1 dl råsocker
3 dl rött vin
2 lagerblad

Koka frukterna i vin och socker samt lagerblad tills en sirap bildas.

Sabayonne:
1 dl muskatvin
4 äggulor
3 msk socker
50 g roquefort 

Koka upp vin och socker hastigt, tillsätt gulor och vispa under värme till ett tjockt skum. Tag av sabayonnen från värmen och stöt ner osten, men lös inte upp den helt.

Rödvinsglass:
5 dl vaniljglass
3 dl rött vin
4 msk socker 

Koka ihop vin och socker tills en deciliter återstår, låt svalna. Mixa glass och vinreduktion slätt i en matberedare, frys efter någon timme.

Sockerstekt kavring:
4 skivor kavring, kantskuren
4 msk smör
4 msk socker 

Stek kavringen gyllene i smör och strö socker över brödet. Vänd ner sockersidan mot pannan och låt det karamellisera lätt. Tag upp och låt brödet svalna 1 minut innan du serverar, så bildas en härligt knäckig skorpa på brödet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".