Marsviner 2009

Efter en kontrastrik månad på nyhetsfronten begav sig vår vinprovare Karsten Thurfjell ut för att botanisera bland marsnyheterna på Systembolaget.

Finanskrisbeteende är inget jag ser bland de första i kön. Här staplades lådor på lådor på medhavda kärror av lyxchampagnen Louis Roederer Cristal årgång 2002 à 1600 kronor flaskan, så nog är kultvinerna fortfarande efterfrågade. Och det fullkomligt haglar små exklusiva partier över oss i mars.

Och i andra ändan drogs ett av dom bästa budgetvinerna in, alldeles innan säljstart, bulgariska röda 57-kronorsvinet Maglet Syrah Cabernet Sauvignon Cabernet Franc, därför att det vin som levererades ut till butikerna inte höll samma kvalitet som det som skickats in till offertprovet och till våran nyhetsprovning. Så nu står 25 000 flaskor ute i butikernas lager, och ja, vart ska dom ta vägen? Detsamma hände ju i oktober, då tio nya så kallade strategiska stora lanseringar som fick anmärkning för samma sak. Fast efter en del upprörda förhandlingar togs en del av dessa till nåder igen.

Självklart kan man ha anledning att misstänka att nåt sånt här då och då händer, och ryktena har ständigt varit i svang, att producenter frestas att skickas in prover från det bästa fatet, innan man blandar ihop allting.

För Systemet kan det var svårt att bevisa, eftersom vin ju är en naturprodukt, och ganska ofta blir lite chockskadat efter att ha tappats på flaska eller kartong. Men i fallet Maglet lär också en kemisk analys ha visat på alltför stor skillnad. Som sagt, synd, för det vi provade var alldeles utmärkt.

Nå, det finns annat prisvärt rödvin. En trevlig spanjor, Palacio de León 2007 från nordvästra distriktet Castilla y Léon, huvudsakligen gjord på den ovanliga druvan Prieto Picudo som gett en generös saftig plommonartad frukt, lagom vaniljartad fatprägel och en viss stramhet i avslutningen som ger stilpoäng här i 59-kronorsklassen. En välkryddad skinkstek eller lammfärsbiffar vore inte dumt till Palacio de León som har nummer 96915.

Samma matchning kan man också tänka sig till libanesiska Pinnacle de Fakra 2006, ett kryddigt och snyggt balanserat Cabernet-dominerat vin från odlingar strax nordost om Beirut, med fin örtig och lakritstonad eftersmak. Riktigt gott för 80 kronor är Pinnacle de Fakra med nummer 96169.

En tredje favorit ligger strax över hundralappen, men var absolut förförisk, chilenska Tamaya Syrah Reserva 2007 från Limaridalen som visar hur god Syrah kan bli också i lite svalare trakter, med friska björnbärstoner i doften, köttig generös frukt och härligt kryddig avslutning med suverän balans. Här kan man nog brassa på med en biff eller nåt grytliknande till Tamaya Syrah Reserva som kostar 109 kronor och har nummer 96609.

På den vita sidan börjar jag helst med friska Riesling von den Terrassen 2007 från kooperativet Winzer Krems i Österrike, med blommigt ung frukt i doften och rejäl citrusartad syra som piggar upp i vårmånaden mars, kanske till en ugnsstekt gösfilé med pressad citron över. 79 kronor för Riesling von den Terrassen, och där är numret 96435.

Samma pris för tyska Lergenmüller Muschelkalk Pinot Blanc 2007, ytterligare ett exempel på att man behandlar Pinot Blanc mer seriöst på östra sidan Rhen, och med jordmån från ett gammalt innanhav, alltså kritiga musselskal ger det en vacker mineralton och smakrik finish åt Lergenmüller Muschelkalk Pinot Blanc som har nummer 96916 och alltså kostar 79 kronor.

Bland tyska nyheter kan man växla upp i pris bland fantastiska rieslingar och även pinot gris, men jag vill gärna växla in till en udda blandning i stället, argentinska Finca Alcayata Pinot Grigio Sauvignon Blanc 2008, där pinot står för tyngden och sauvignon för syran, vilket tillsammans ger en aromrik blandning som kan möta lite spretigare mat, med exempelvis asiatisk kryddning. Kul vin från den rastlöst innovative globetrottern Francois Lurton är Finca Alcayata Pinot Grigio Sauvignon Blanc, 95 kronor och nummer 96 96 8.

Slutligen en återkommande favorit som tycks bli bättre för varje årgång, italienska Verdicchion Serra Fiorese 2006 från Garofoli. Nu har den riktigt stadig frukt av persikor och gula äpplen med komplexa mineraltoner och snyggt nertonad ek. En kraftverdicchio som jag gärna tänker mig till smakrik kyckling eller annat ljust kött. Serra Fiorese har nummer 96093 - ytterst rikhaltigt för 119 kronor.

Sen är det förstås kul med svenska Kullabygdens viner, som mötte stort intresse förra året. För den som vill prova rekommenderar jag avgjort den vita Silex. Ett helt anständigt, ja rentav gott vin med viss gräddig charm. Fast med prislappen 239 kronor är det kanske andra kvaliteter man betalar för.

Karsten Thurfjell

Vitt

96916 Lergenmüller Muschelkalk Pinot Blanc 2007, Pfalz, Tyskland 79:-

96435 Riesling von den Terrassen 2007, Winzer Krems, Österrike 79:-

96968 Finca Alcayata Pinot Grigio Sauvignon Blanc 2008, Francois Lurton, Argentina 95:-

96093 Serra Fiorese 2006, Garofoli, Verdicchio, Italien 119:-

96231 Kullabygdens Vingård Silex 2007, Sverige 239:-

Rött

96915 Palacio de León 2007, Castilla y Léon, Spanien 59:-

96169 Pinnacle de Fakra 2006, Libanon 80:-

96609 Tamaya Syrah Reserva 2007, Limari, Chile 109:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".