Kall eller varm gurksoppa med kräftsallad

I Meny vecka 32 2003
5 västeråsgurkor 1 gul lök 1 bunt knoppig dill med 1 liter höns eller grönsaksbuljong 2 msk vitvinsvinäger eller citronsaft 2 dl grädde 1-2 msk creme-fraiche Salt o. peppar Skala gurkorna lite slarvigt och kärna ur dem. Skär de sedan i grövre bitar. Plocka av dillbladen och knopparna, spara dem. Skala och hacka löken. Smält lite smör i en rymlig gryta, fräs lök- och gurkhacket däri. Häll på vinägern eller citronsaften och buljongen, lägg ner dillstjälkarna. Låt puttra i ca 5-6 minuter, inte längre. Häll på grädden och cremé-fraichen, låt koka i ca 1-2 minuter till. Plocka upp dillstjälkarna och häll upp soppan i matberedare eller mixer. Kör igång och mixa sönder allting. Mixa slutligen ner den sparade dillen tills det hela blir härlig grön. Smaka eventuellt av med mera salt och en nypa socker. Ska soppan serveras varm, mixar man med fördel ner några klickar smör och montera med lite vispad grädde straxt innan serveringen. Ställ soppan kallt om den ska avnjutas kyld.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".