Aprilviner 2009

April månad har inträtt, vilket bland mycket annat innebär nya viner på Systemet, och just i april, viner som garanterat ska finnas tillgängliga ett år.
Vår vinprovare, kulturredaktionens Karsten Thurfjell har gått igenom de strategiska nyheterna, som är ämnade att möta förändringar i kundernas efterfrågan.

Radiomanus:
 
Och här noterar vi att Systembolaget fortsätter att svara upp mot en ökad efterfrågan på miljövänliga produkter, inte bara på ekologiska drycker, utan också förpackningarna. Dessutom får några lite dyrare viner chansen att ta sig in i det åtråvärda ordinarie sortimentet.
Panten är tillbaka! Jojo. Det är tio år sen man stod och slamrade med tomflaskor på Systemet. Nu återkommer panten i PET-flaskor av plast, fast det är till livsmedelsbutikerna man får ta sina tomflaskor. Den stora vinsten ur miljöhänsyn är väl dock ändå vikten. Glas är överlägset för att långlagra viner, men det är tungt. En 75-centiliters PET-flaska är nästan chockerande lätt, och eftersom godset är tunnare är den också något mindre. På lång sikt borde det innebära minskad energiåtgång för transporterna.
Ska man jämföra innehållets hållbarhet så hamnar PET-flaskan nånstans mittemellan glas och Bag in box. Den är alltså lite tätare än boxen, men nog är innehållet tänkt för relativt omedelbar konsumtion. Och dom två serier viner som nu presenteras i PET-flaska är båda av gott mellansnitt – kanske för att markera ambitionen med satsningen. (Jämfört med det mesta som kommit på olika typer av tetrakartonger och regelmässigt smakat bläääk.)
Båda PET-serierna kommer som vitt, rött och rosé, sydfranskt från Paul Sapin och australiska Mitcheltons Victoria-serie, men det är hos Paul Sapins jättestora tappningsanläggning i Beaujolais som allting buteljeras på dom här flaskorna som är gjorda av ett speciellt flerskiktat plastskal som visat sig funka utmärkt för vin. Och det är också god industristandard på vinerna, exempelvis Mitcheltons vita blandning av Chardonnay, Marsanne och Viognier. Behagligt rund frukt med persika och gula plommon, och viss värme i avslutningen – ett allroundvin för bufféer eller sommarens mer improviserade matlagning. 69 kronor för Mitchelton Victoria Series Chardonnay Marsanne Viognier 2008, med nummer 6524.
Ett extra plus också till Paul Sapin Syrah Rosé, en ganska fyllig matinriktad rosé med köttig hallonfrukt i lika lättsamt somrig stil som pantflaskan. 65 kronor och nummer 2258 för Paul Sapin Syrah Rosé 2008.
Vi får väl se om PET kan utmana BiB. Mer än hälften av våra viner konsumeras ju ur Box.
Och det kommer förstås några sådana också. Casas Patronales, en chilensk trevlig blandning av Chardonnay och Sauvignon Blanc – så man både får viss bredd i munhålan och syrasnits på tungan – lika bufféämnad den är Casas Patronales Chardonnay Sauvignon Blanc 2008, trelitersbox för 169 kronor, nummer 6895.
Boxkategorin går också upp i kvalitet ett snäpp med nyzeeländska Two Tracks Sauvignon Blanc, ett sprittande frisk Sauvignon med gräsiga flädertoner och rejäl koncentration, ett riktigt skaldjursvin i Sancerreklass, men då är också priset 179 kronor för en 1½-liters box. Two Tracks Sauvignon Blanc 2008 har nummer 6192.
Annars tyckte jag den roligaste vita nyheten var en oväntad blandning av Österrikes bästa druvsorter Riesling och Grüner Veltliner, från Weingut Leth i Wagram, vars renodlade Grüner Veltliner blivit mycket populär på sistone.
Leth Duett, som den nya heter, lyckas ha karaktär av båda druvsorterna, med blommig charm från riesling och grapefruktton från grünern, illande frisk syra och vitpepprig kraft i finishen. Ett friskt skaldjursvin tänker jag, men ser också panerad rödspätta bland rekommendationerna, javisst, det tar vi till Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2008 för 69 kronor, med nummer 4587.

Till efterfrågeanpassningen räknas också rättvisemärkta produkter, och alerta sydafrikaproducenten Douglas Green Bellingham bidrar med två utmärkta sådana, en vit Fairtrade Chenin Blanc och en röd Fairtrade Cabernet Sauvignon Merlot, båda alldeles utmärkta för 69 kronor.
En mer problematisk produkt, om än kanske efterfrågad, är ett lågalkoholvin, spanska röda Siesta Loalc 8,5, som tagits fram efter att kraven på nykterhet vid ratten skärpts också i dom latinska länderna. Efter ett glas av ett sånt vin ska det gå att ta sig ur även en svensk trafikkontroll med körkortet i behåll, men frågan är om det är värt det. Denna hemska blandning av rödbetor, vaniljglass och bitter garvsyra skulle få mig att omedelbart satsa på en taxi i stället.
Och öppna en Beronia Viticultura Ecológica 2006, en ekologisk Rioja, med alla typiska komponenter på plats. 79 kronor och nummer 12126 för Beronia Viticultura Ecológica.
Det är många roliga namn, och det är inte bara tyska producenter som drar ut på det. Vad sägs om Havana Hills Limeroad Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot 2007, ja herregud vad man kan blanda till nuförtiden, men god är denna prisvärda sydafrikanska blend med fint rökkryddiga vinbärstoner. 79 kronor för Havana Hills Limeroad Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot.
Annars gläds jag åt en riktigt riktigt god Valpoliciella precis under hundralappen, inte oväntat gjord av Allegrini, vars numera rätt dyra Amarone och La Poja som bäst håller på att ta slut. Nu etablerar man sig i mellanprisskiktet med denna oerhört läckra Valpoliciella Superiore med mörk tät färg och klädsamt bitter körsbärskärnig frukt. Ett riktigt matvin som med sin fruktsyra exempelvis matchar typisk ölmat som rotmos med fläsklägg – och senap. 99 kronor och nummer 6010 för Allegrini Valpoliciella Superiore 2005. Just det, vällagrad är den också, precis som Chianti Classicon Canonica a Cerreto Riserva 2005 för 153, eller ung som den fräcka Xavier Chateauneuf-du-Pape 2007 för 199, plus en räcka andra viner som jag givetvis listar på Menys hemsida.


Vitt
6895 Casas Patronales Chardonnay Sauvignon Blanc 2008, Chile Box 3 liter 169:-
2049 Douglas Green Fairtrade Chenin Blanc 2008, Sydafrika 69:-
4587 Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2008, Wagram, Österrike 69:-
6524 Mitchelton Victoria Series Chardonnay Marsanne Viognier 2008, Australien 69:-
6192 Two Tracks Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland, Box 1,5 liter 179:-

Rosé
2258 Paul Sapin Syrah Rosé 2008, Pays d’Oc, Frankrike 65:-

Rött
2019 Douglas Green Fairtrade Cabernet Sauvignon Merlot, Sydafrika 69:-
12126 Beronia Viticultura Ecológica 2006, Rioja, Spanien 79:-
6535 Havana Hills Limeroad Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot 2007, Sydafrika 79:-
6010 Allegrini Valpoliciella Superiore 2005, Italien 99:-
6013 Canonica a Cerreto Chianti Classico Riserva 2005, Italien 153:-
6267 Xavier Chateauneuf-du-Pape 2007, Rhône, Frankrike 199:-

Fler bra aprilnyheter

Vitt
6270 Vinha Real 2008, Vinho Verde, Portugal 79:-
Mineraltonat fräscht skaldjursvin med fina citustoner.

5334 Menetou-Salon Les Thureaux 2007, Loire, Frankrike 99:-
Ytterst kritigt mineralprov med bra mognad, perfekt till skaldjur.


Rosé
2140 Storks’ Tower Tempranillo Shiraz 2008, Castilla y León, Spanien 58:-
Illröd rosé med mycket fruktkött och bra grillkänsla inför sommaren.


Röda

2565 Cigarra Syrah Tinta Barroca 2007, Estremadura, Portugal 67:-
Stram och pinjetonad portugis med friska röda bärtoner.

6256 Primitivo di Manduria 2007 (Paolo Leo) Italien 79:-
Kryddig och generös syditalienare med björnbärstoner och grillvänlig strävhet.

6524 Alta Cima 4.090 Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah 2007, Lontué, Chile 99:-
Örtigt och elegant från Chile med bra vinbärskraft.

6533 Windsor Three Vines 2007, Kalifornien, USA 99:-
Snygg Syrah från Kalifornien med rökig fatton och köttig frukt.


Sherry

6261 San León Manzanilla Clásica, Sanlücar de Barrameda, Spanien ½-fl 49:-
Fasansfullt gott med oliver och salta nötter!


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".