Citronsill

I Meny vecka 15 2009

600 g rensad strömming 

Ättikslag:
5 dl vatten
1 dl ättiksprit 12%
1½ msk salt
1 msk socker

Citronsås:
2 äggulor
1 msk svensk stark senap
½ msk Dijonsenap
salt och vitpeppar
½-1 dl rapsolja
rivet skal från 1 citron
saft från ½ citron
2 msk socker
1 burk crème fraiche
det ljusa från ½ purjolök i fina strimlor
ev. lite citronolja (finns av olika märken i livsmedelshandel) 

Dra av skinnet på strömmingen. Blanda ihop ättikslagen, lägg ner strömmingsfiléerna och ställ i kylen i minst 6 timmar eller över natten.

Citronsåsen:
Blanda äggulorna med senapssorterna, salt och vitpeppar, vispa sedan ner oljan droppvis tills det börjar bli en majonnäs. Blanda sedan ner crème fraiche, socker, citronsaft och skal samt purjolöken. Smaka av och rör ev. ner lite av citronolja. 

Ta fram strömmingen och låt den rinna av ordentligt, torka gärna av strömmingen lite med hushållspapper och blanda sedan med citronsåsen. Låt strömmingen dra i såsen några timmar eller över natten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".