Enkelstekt gös med blomkålskräm, purjolök, skirat smör med forellrom och hackad dill

I Meny vecka 17 2009

4port

4 gösfiléer, fjällade med skinnet kvar
2 msk matolja
250 g blomkål
3 dl grädde
1 liten purjolök tvättad och skuret i 1 cm stora bitar
1 msk socker
1 tsk salt
1 msk smör
70 g skirat smör
30 g forellrom
3 kvistar dill
salt och peppar

Skär bort stocken på blomkålen och plocka ner buketterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i grädden. Häll av ca hälften av grädden och mixa den mjuka blomkålen med resterande grädde till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. Koka upp 1 liter vatten med socker, salt och smör. Koka purjolöken i 4 minuter strax innan servering. Ha medelhög värme på stekpannan och tillsätt oljan. Salta och peppra fisken. Stek filéerna på skinnsidan tills det bara är en tunn strimma på köttet som fortfarande är glansigt. Servera denna sida upp. Blanda ner forellrommen och dillen i det skirade smöret. Lägg upp allt på tallrik. Servera gärna med kokt potatis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".