Sommarmat med Victoria av Inger Grimlund och Christine Samuelson

I Meny vecka 17 2009

Mörkt bröd med vackert gröna kärnor

Vad är det gröna i brödet? undrar nästan alla gäster. Solrosfrön, är svaret. De blir gröna av bikarbonaten.

1½ l filmjölk eller yoghurt
4½ dl solrosfrön
4½ dl linfrön
1 kg grahamsmjöl
2 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap

Blanda alla ingredienser till en smet. Klä en hög ugnsplåt med bakpapper och ös upp smeten. Grädda i 175 grader ugnsvärme cirka 40 minuter. När brödet svalnat blir solrosfröna gröna.

Haricots verts med jordgubbar

Den blev till när Victoria saknade något rött i salladen. Jordgubbar går också väldigt bra till fetaosten.

500 g haricots verts
500 g jordgubbar
250 g fetaost i tärningar
100 g späda, blandade sallatsblad
3 msk olivolja
svartpeppar

Lägg bönorna i kokande vatten i 3-4 minuter. Låt dem rinna av väl. Dela jordgubbarna på mitten eller i fyra delar om de är stora. Blanda bönor, jordgubbar, fetaost och sallatsblad med olivolja och salt. Mal över rikligt med svartpeppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".