Kryddig köttgryta med aprikoser

Mustig gryta med många olika kryddor. Den långa koktiden gör smakerna runda och goda. Perfekt mat på helgen när man förhoppningsvis har lite mer tid att tillbringa i köket.

4 port

ca 700 g benfri högrev av nöt eller lamm
olivolja
salt och peppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
½ tsk korianderfrön
1½ msk färsk ingefära
1 ½ tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver
1½ msk kalvfond
5 dl vatten
150 g torkade aprikoser, ca 4 dl
2 burkar kikärtor eller motsvarande mängd hemmakokta, ca 500 g
1 msk pressad citronsaft
4 kvistar färsk koriander
salt och peppar

Skär köttet i mindre bitar, cirka 3x3 centimeter. Bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra och ställ åt sidan. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Fräs i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Stöt korianderfröna i en mortel och riv ingefäran. Strö över kryddorna och låt fräsa med lök och selleri en liten stund. Lägg köttet i grytan, tillsätt fond och vatten och koka på svag värme under lock cirka 1 timme. Rör någon gång under tiden. Blötlägg aprikoserna i hett vatten 10 minuter. Låt dem sedan rinna av. Blanda ner aprikoserna i grytan och koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka, cirka 20 minuter. Tillsätt kikärtorna de sista 5 minuterna. Smaka av grytan med citronsaft, salt och peppar. Hacka koriandern och strö över vid serveringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".