Hollandaise

I Meny vecka 18 2009

180 g smör
3 äggulor
8 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 persiljestjälk
1 liten schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
4 msk torrt vitt vin
några droppar Worcestershiresås
en nypa salt
vitpeppar från kvarn

Koka en reduktion på vitvinsvinägern, vattnet, det vita vinet, vitpepparen, lagerbladet och den finskurna persiljestjälken. Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad, tills det blir en tjockflytande och luftig sås. Rör därefter med en visp gradvis i det smälta smöret, som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60 grader), är temperaturen för stor är det risk att såsen skär sig. Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och Worcestershiresås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".