Sparris med rädisor i gräslökscitronette och koriandergravad lax

I Meny vecka 18 2009

2 kg vit sparris
2 knippen rädisor

Gräslökscitronette:
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
1 dl citronsaft
6-8 msk flytande honung
2 msk svensk söt senap
2 msk fransk senap
1 knipa gräslök
salt
malen vitpeppar från kvarn
färskpressad vitlök efter smak

Koriandergravad lax:
½ kg fryst lax
½ dl socker
¼ dl salt
½ msk krossad vitpeppar
1 dl grovhackad koriander
(alternativ till lax är skaldjur el. kyckling)

Skala sparrisen och koka den. Dela sparrisen på längden och skär den sedan i ca 5 cm långa stavar med snedskurna ändar. Skölj och ansa rädisorna, skiva dem i tunna skivor. Rör ihop senap, honung och citron till en smet och rör ner oljorna långsamt, droppvis. Smaka av med salt, vitpeppar och vitlök. Tillsätt den finskurna gräslöken. Låt den skurna sparrisen ligga och dra några timmar i gräslökscitronetten. Blanda socker, salt, vitpeppar och koriander och gnid in den tinade skinn- och benfria laxen med blandningen. Lägg laxen i en plastpåse och låt den ligga i rumstemperatur tills den börjar vätska sig. Lägg den i kylen och grava färdigt i ca 2 dygn.

Serveringsförslag:
Skiva laxen och lägg den på tallriken, platt eller som en rulle. Lägg ut den marinerade sparrisen eller fyll laxrullen med sparrisen. Ringla sedan lite gräslökscitronette över laxen, eller låt bilden inspirera till ditt eget arrangemang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista