Mungbönsbiffar

I Meny vecka 18 2009

4-6 port (24 biffar)

Både till färg, smak och konsistens skulle man kunna tro att dessa biffar var gjorda av kött. Flera av mina vänner som är inbitna köttätare har uppskattat dem. Jag brukar servera dem med samma tillbehör som till köttfärsbiffar: potatis eller potatismos, brunsås och sallad, gärna också lite lingonsylt. Klimatvänligare biffar får du leta efter.

Förberedelser: Grodda mungbönorna. Fungerar också med mungbönor som varit blötlagda över natten.

10 dl groddade mungbönor (2 dl torkade)
3 dl matvete
1½ tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk salt
1 msk soja
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja

Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet. Häll bort eventuellt kvarvarande vatten. Mixa mungbönsgroddarna grovt tillsammans med det kokta matvetet. Krydda med spiskummin, koriander, salt, soja och pressad vitlök. Smörj en plåt med olja. Klicka med hjälp av en sked ut biffar på plåten, 12 st. brukar rymmas på en plåt till en normalstor ugn. Stek i 200 graders ugnsvärme i 10 - 15 minuter. Biffarna går utmärkt att frysa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".