Nässelplättar

I Meny vecka 19 2009

Äntligen vår. Nässlorna är bland det allra första som sticker upp och eftersom de trivs i människans närhet brukar det löna sig att spana efter dem även om du bor mitt i stan.

4 port (35 st.)
4 dl förvällda (2 l färska) nässlor
3 ägg
3½ dl mjölk
1½ dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
3 dl crème fraiche
1½ msk smör
ev. 1 dl färsk oregano

Skölj nässlorna. Förväll dem i kokande vatten i knappt en minut. När de har ljusnat i färgen är de klara. Kyl dem snabbt i kallt vatten och hacka dem. Vispa äggen med hälften av mjölken. Blanda i salt och mjöl. När smeten blivit jämn slår du i resten av mjölken samt crème fraichen. Smält smöret och häll i det i smeten så slipper du använda smör vid stekningen. Blanda till sist i nässlorna och eventuellt hackad oregano. Stek plättarna och servera med en klick crème fraiche eller lingonsylt och en sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".