Nässelsoppa

I Meny vecka 18 2009

Av vårens allra tidigaste godsaker, nässlor och gräslök, gör du snabbt och enkelt denna skirt vårgröna soppa. Bara du inte glömmer handskarna så är nässelplockandet en ren njutning; fåglarna jublar överallt, de första fjärilarna fladdrar runt dig och i luften luktar det vår.

4 port

1 l nässlor
1 burk vita bönor, stora eller små (2 dl kokta)
1 l vatten
¾ dl grädde
1 äggula
salt
svartpeppar
gräslök

Använder du torkade bönor, lägg dem i blöt över dagen eller natten. Koka dem därefter mjuka i saltat vatten. Använder du bönor på burk sköljer du av dem. Mixa bönorna noggrant. Rensa nässlorna och skölj dem ordentligt. Hacka dem grovt och lägg dem i kokande vatten. Låt koka tills färgen blir ljusare grönt, 1-2 minuter. Mixa soppan. Blanda ut äggulan med grädden och rör i. Rör även i de mixade bönorna. Låt koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.

Maja Söderberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista