Grillad försommarmakrill

Första fru Månssons grillade försommarmakrill

"Första fru Månsson inhandlade och marinerade makrillen samt diskade efteråt. Månsson ombesörjde själva grillningen på terrassen. Eftersom makrill är en fet fisk passar den extra bra att grilla. Den blir inte torr. När man en gång smakat första fru Månssons makrill är det mycket svårt att återgå till flintastek och korv."

Recept ur boken Till bords
med Saltöborna av Viveca Lärn

I Meny vecka 19 200

4 port

4 medelstora makrillar

Marinad:
1 dl olivolja
½ dl vatten
saften av 1 citron
1 msk salt
½ msk krossad svartpeppar
1 knippa finklippt dill

Rensa, filéa och torka av makrillarna. Lägg dem i marinaden med köttsidan neråt. Låt dem ligga i marinaden medan träkolsgrillen prepareras, minst en ½ timma. Grilla fisken över glöden 4 minuter på varje sida (börja med köttsidan). Pensla då och då med marinaden medan du grillar fisken. Servera gärna med färskpotatis och tomatsallad (skivade tomater i vinägrett med hackad rödlök eller gräslök och citronklyftor).

Recept ur boken Till bords
med Saltöborna av Viveca Lärn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".