Måltider Rasmus Elm

I Meny vecka 19 2009

Frukost

Bovetegröt:
2 dl krossat bovete
4 dl vatten
äpple
mjölk
kanel
osötat bröd
skinka
grönsaker
juice

Skölj bovetet i hett vatten (använd sil). Sätt en gryta på spisen, hög värme. Koka upp vattnet. Häll i bovetet. Sänk värmen. Låt koka ca 5 minuter. Rör! Servera med mjölk, kanel och skivat äpple. Bred smörgås med skinka och grönsaker. Servera med juice.

Tips: Bovete är glutenfritt. Det innehåller mycket protein och viktiga aminosyror. Det ska vara lite ”tuggmotstånd” när gröten är klar.


Mellanmål

Grovt sötat bröd med ”prickig” korv och grönsaker:
fullkornsbröd
”prickig” korv
salladsblad
gurkskivor

Tips: Osötat bröd


Lunch

Ugnspytt:
4 kokta potatisar (rest från tidigare)
2 chorizokorvar
½ gul lök
6-8 champinjoner
2 krm salt
rödbetor
ägg
salladsblad
coctailtomater
röd lök
majs

Sätt ugnen på 225º, både över och undervärme. Smörj kanterna på en ugnssäker form med smör. Dela potatis i biter, skiva korven, dela champinjonerna och gul lök i bitar. Krydda med salt. Sätt in i mitten av ugnen och låt steka i ca 20-25 minuter. Stek ägg och gör en sallad. Stek ett extra ägg till mellanmålssmörgåsen imorgon. Spara i kylskåpet! Servera med rödbetor.

Tips: Gör du maten i ugnen kan du göra annat under tiden. Det fungerar att steka i en vanlig stekpanna på spisen också. Chorizokorv innehåller bra kryddor, vitlök och chili t.ex. Det går att använda rå potatis som är skuren i tärningar också. Tar lite längre tid.

Mellanmål

Fil med bär, äpple:
1 tallrik fil
frysta hallon och blåbär
1 äpple

Tips: Är filen alldeles för ”sur” kan du söta den med lite honung! Blåbär är nyttiga på många sätt. Innehåller gott om antioxidanter vilka skyddar mot sjukdomar.


Middag

Fläskkotlett i Ajvarsås:
2 fläskkotletter
½ paprika
½ liten gul lök
1 tsk grillkrydda
2 dl råris OBS! inte förbehandlat
½ dl Ajvar Relish (mild)
1 dl Turkisk yoghurt
majs
salladsblad
tomat

Sätt en gryta med vatten på spisen, hög värme. Lägg i ris när vattnet kokar. Vrid ner värmen och låt det koka i ca 40-45 minuter. Dela paprika och lök i bitar. Rör ihop Turkisk yoghurt och Ajvar relish till en sås. Lägg smör i en stekpanna och sätt på högsta värme. Lägg köttet på en tallrik och krydda den ena sidan. När smöret bubblar – lägg i köttet med en kryddade sidan neråt. Krydda den andra sidan. Stek 2-3 minuter. Vänd och stek ett par minuter där också. Vrid ner värmen till medel, lägg i sås, lök och paprika. Låt puttra i 7-8 minuter. Servera med färska grönsaker.
Tips: Koka 3 gånger så mycket ris idag! Ställ det som blir över i en burk med lock i kyl. Använd till currykyckling i morgon och risotto i övermorgon. Istället för Turkisk yoghurt kan du använda vispgrädde eller crème fraiche. Köp råris som inte är förbehandlat. Koktiden ska vara ca 45minuter.  

Kvällsmat

Tacos:
tortillas eller tacoskal
400 g blandfärs
3-4 msk hemgjord tacokrydda
1 dl vatten
tacosås, köpt
sallad, majs, gurka, tomat, rödlök, riven ost
vitlökssås

Skär grönsakerna i ganska små bitar. Blanda yoghurt, mjölk, salt och vitlökspulver till vitlökssåsen. Sätt stekplåten på spisen, börja med hög värme. Lägg i färsen och vrid ner värmen till medelvarmt. Mosa med en gaffel så färsen blir ”grynig” och stek tills inget kött är rött längre. Sänk värmen till medel. Blanda i tacokrydda och vatten. Låt puttra7-8 minuter. Servera med tacosås, tortillas eller tacoskal, grönsaker och ost.

Tips: Vitlökssås
1 dl Turkisk yoghurt
½ dl mjölk
1 tsk vitlökspulver
½ krm salt

Använd tacoskalen om du inte tål gluten! Spara lite till wraps i morgon kväll.