Kryddig Plommonkonfituer

Karin Franssons recept vecka 36

1200 g mogna plommon (rödskaliga)
800 g socker
200 g rårörsocker
150 g valnötter (el. pecannötter)
1-2 kanelstång
3 finkrossade kryddpeppar
4 cl brun rom eller whisky
pektin efter anvisningarna
Tvätta plommonen, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Strö sockret och rårörsockret samt kryddpepparn över plommonen och låt dem stå över natten. Dagen därpå lägger man fruktblandningen i en gryta, bryter ner kanelstängerna och de grovhackade valnötterna. Koka upp och låt konfitueren småputtra under omrörning i ca 5-10 minuter. Tillsätt pektinet efter anvisningarna. Koka 2 min. till, dra av och tillsätt romen eller whiskyn. Häll upp i väl rengjorda glas och förslut genast. Lite konservering skadar inte, typ Atamon el. dylikt. Låt konfitueren mogna i minst 2 veckor innan ni börjar smaka på den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".