Inlagda vitlökar

Karin Franssons recept vecka 36

10 hela vitlökar (skalade klyftor)
3 dl vittvin
3 dl vittvinsvinäger
50 g socker (ca 0,6 dl)
2 tsk salt
2 chilifrukter (urkärnade och finskurna)
1 kvist rosmarin
2 kvistar timjan
1 kvist oregano
2 kvistar basilika
1 tsk vitpepparkorn
4 lagerblad
5 msk olivolja
Koka upp vin, vinäger, socker, salt och örterna samt lagerbladen, pepparfrukt och korn, låt koka ca 5 min. Lägg ner vitlöksklyftorna och låt dem koka ca 2-3 min. beroende om det är stora klyftor. Dra av och låt dem kallna i kokspadet. Tag upp vitlöksklyftorna och lägg dem i burkar. Koka upp spadet och slå över klyftorna, låt svalna igen och häll olivoljan överst. Förslut och låt dem stå svalt i ca 1 -2 veckor innan man ger sig på dem. Obs. Naturligtvis kan man använda torkade örter, men tänk på att oreganon är den starkaste av örterna så var sparsam med den. Jag brukar ibland ta upp några klyftor, mixa en grön olja med basilika, blad-
persilja, timjan och citronskal. Lägga ner de marinerade klyftorna ett dygn innan serveringen. Blanda gärna upp med svarta calamataoliver och soltorkade tomater då blir det en härlig plockmat. Tycker ni om lite rundare smak, tag då lite mera socker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".