Honungsgurka

Karin Fransson recept vecka 36

2 kg stora västeråsgurkor
20 g färsk ingefära
1 bit kanelstång
6 kryddnejlikor
4 dl äppelcidervinäger
saft och skal fån 1 limefrukt (eller citron)
1 kvist rosmarin
2 tsk salt
500-600 g honung
2 msk gula senapsfrö
Skala gurkorna och kärna ur dem och skär dem i stavar eller grövre tärningar. Tvätta limefrukten noga och skär av skalet utan att det vita kommer med. Skala och skiva ingefäran. Blanda ihop äppelcidervinäger, limesaft och skal, honung och alla kryddor. Koka upp och lägg ner gurkan. Koka i ca 5 minuter, eller tills de blir lite glasiga i utseende. Det är bäst att koka gurkan i 2 eller 3 omgångar och inte alla på en gång. Tag upp dem och lägg dem i ett väl rengjort konserveringsglas. Häll över lagen och förslut och ställ svalt i 2 dagar. Tag fram gurkorna, häll av lagen och koka upp. Låt koka i ca 2minuter och häll över gurkorna igen, förslut genast. Ställ undan på sval plats i ca 2-3 veckor.
Tips:
Använd en ganska neutral honung med inte så mycket egensmak!! Den här inläggningen kan med fördel användas till squash eller pumpa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".