Citronfromage paj med limemarinerade jordgubbar

I Meny vecka 25 2009

Pajdeg:
250 g smör
180 g socker
2 hela ägg
500 g vetemjöl
2 tsk salt

Mixa samman alla ingredienser snabbt i matberedare, eller hacka ihop degen för hand. Låt vila i kyl 30 minuter. Ta ut en stund innan det är dags att kavla ut och klä formen. Använd en form med löstagbar kant. Klä den med den utkavlade degen och ställ i kylen tills den stelnat. Baka av i ca 10 minuter i 175 grader eller tills den fått fin jämn färg. Smält vit choklad i vattenbad eller mikron och pensla skalet.

Citronfromage:
4 äggulor
50 g socker
skrapet från en halv vaniljstång
1½ citroner, saft och skal
3 blad gelatin
1½ dl vispad grädde
4 äggvitor + 50 g socker

Lägg gelatinbladen i blöt och riv skalet och pressa saften ur citronerna. Vispa grädden tills det bildas mjuka toppar. Ställ i kylen. Vispa äggulorna med 50 g socker och vaniljstång tills vitt och pösigt.  Ha i skal plus saft. Smält gelatinet i lite av äggvispet, på låg värme. Se till att det inte blir klumpar!  Blanda med resten av de vispade gulorna. Blanda väl! Ställ åt sidan. Vispa vitorna till fast skum, ha i sockret och vispa åter igen tills det blir en fast maräng. Blanda 1/3 av vitorna med äggsmeten, blanda väl. Vänd sedan ner med varsam hand resten av vitorna tillsammans med grädden. Häll upp i pajskalet och ställ i kylen för att stelna.  Tar ungefär 1 timme.

Limemarinerade jordgubbar:
½ dl socker
skal från 1 lime
1 l jordgubbar

Blanda och strö över jordgubbarna precis innan servering. Ta ut pajen ur kylen, dela jordgubbarna om de är stora, strö över limesockret och garnera med citronmeliss. Eller varför inte jordgubbsblad om man har?