Karins midsommarsill

I Meny vecka 25 2009

ca 400 g urvattnade saltsillfiléer

Lag:
1 dl ättiksprit 12 %
1½ dl socker
½ msk svartvinbärsgelé
2½ dl vatten
10 kryddpepparkorn (krossade)
5 svartpepparkorn (krossade)
1 stjärnanis
4 kryddnejlikor
½ vaniljstång
3-4 svarta vinbärsblad (späda)

2 rödlökar
2 sommarlökar
2 schalottenlökar
2 kvistar kanelbasilika eller röd basilika + 1 liten bit kanel (grovt hackade)

ev. några msk svartvinbärskryddad brännvin
några svarta vinbär om finns (frysta går bra)

Skala lökarna och skiva hälften av dem, hacka den andra hälften. Koka upp vatten tillsammans med ättiksprit, socker, gelé, pepparsorterna, stjärnanis, vaniljstång, den skivade löken och 1 svartvinbärsblad samt stjälkarna från basilikan. Låt gärna lagen småkoka i ca 5-8 minuter, låt kallna helt. Under tiden skärs sillen i sneda bitar och varvas med den hackade löken samt sönderrivna svarta vinbärsblad i en kruka. Sila sedan över den helt kalla lagen, se till att sillen simmar, det vill säga packa inte sillen i krukan, sillen vill simma! Ställ sillen kallt i minst 1 dygn men gärna 2. Ta fram sillen när det är dags att servera den och häll gärna över några msk svartvinbärsbrännvin och dekorera med svartvinbärsblad samt ev. några svarta eller röda vinbär.