Äppel- och valnötsglaserad lax med bräserad spetsk

Karin Franssons recept i Meny vecka 38 2003

4-6 port
4 portionsbitar lax av laxrygg så kallad loins
Äppelglasur:
1 stort äpple (syrligt)
1 msk hackade valnötter
1 msk honung
1 msk citronsaft
4 msk äppeljuicekoncentrat
1 msk smör
Gärna 2 blad hackad libbsticka
Nymalen svartpeppar
Skala äpplet och skär i mindre tärningar och lägg dem i en gryta. Häll på citronsaft, juice, honung och valnötterna, koka tills vätskan nästan har kokat bort. Rör ner smöret och libbstickan, peppra lite. Salta och peppra laxbitarna och bryn dem hastigt runt om. Bred över äppelglasuren och sätt in i ugnen på 125° i ca 5-8 minuter eller tills stektermometern visar 47°. Laxen ska ha en kärna kvar. Stektiden beror på tjockleken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".