Tomas recept


Klassisk italiensk köttfärssås

4 portioner

500 g pasta
1 gul lök
2 selleristjälkar
2 morötter
olivolja
½ paket bacon, finhackat
500 g köttfärs (nöt eller bland)
1½ dl torrt vitt vin
2-3 msk tomatpuré
½-1 dl mjölk
salt
svartpeppar
bladpersilja
parmesan

Finhacka lök, selleri och morötter. Det ska vara ungefär lika mycket av varje. Fräs mjukt och väldoftande i olivolja. Tillsätt bacon och låt fräsa tills fettet har smält. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Tillsätt vinet och låt det koka in.

Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa några minuter under omrörning. Låt allt sjuda minst en halvtimme. Tillsätt mjölken lite då och då. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda med pasta (det måste inte vara spaghetti) och strö lite hackad persilja över. Servera med nyriven parmesan.

Sparris- och räkrisotto

4 portioner

250 grön sparris, färsk eller djupfryst
salt
250 g räkor, skalade, färska eller djupfrysta
1 buljongtärning, ox- eller höns-, eller motsvarande fond
smör
1 liten gul lök, finhackad eller 2 schalottenlökar, finhackade
3-4 dl arborioris
1 dl torrt, vitt vin
1-2 msk bladpersilja, hackad
50 g parmesanost
svartpeppar

Trimma, skala och koka den färska sparrisen nästan färdig i salt och lite socker (som lyfter fram smaken). Spara vattnet som sparrisen kokats i. Skär av topparna och spara till senare.

Finhacka löken och bryn i lite smör. Tillsätt riset och låt det fräsa med. Rör om så att allt ris får kontakt med fettet och blir lite genomskinligt. Tillsätt vinet och låt det koka in under omrörning.

Finhacka större delen av räkorna. Spara lite att dekorera med. Tillsätt de hackade räkorna och sparrisen (utom knopparna) i pannan. Blanda buljong eller fond i vattnet som sparrisen kokats i. Tillsätt vatten så att du får ca 1 liter. Håll varmt. Häll i buljong så att riset täcks. Låt sjuda under omrörning.

Tillsätt mer buljong när det börjar koka in. Fortsätt så tills riset är färdigt. Det ska inte vara helt mjukt utan vara aningen al dente, dvs ha en liten kärna längst in. Rör ner den nyrivna parmesanen och smöret. Tillsätt persiljan. Smaka av med svartpeppar. Servera med skalade räkor och sparristoppar.