Balsamicorostad pumpa

och rödlök med äpplen och färska örter
Karin Franssons recept vecka 40

500 g skalad pumpa
2 röda lökar
4 kvistar salvia eller rosmarin
4 kvistar timjan
12 skalade vitlöksklyftor
4 msk balsamicovinäger
2-3 msk oliv- eller rapsolja
1 msk råsocker
2 syrliga äpplen
1½ dl rödvin,
1½ dl hönsbuljong
salt och nymalen svartpeppar
Skala den röda löken och skär den i klyftor, men låt lite av fästet vara kvar. Skär även pumpan i klyftor. Lägg vitlöken tillsammans med lök- och pumpaklyftorna i en ugnssäker form, droppa över lite balsamvinäger och oliv- eller rapsolja. Salta, peppra och strö över råsocker, lägg ner timjan och salvia och sätt in i ugnen på 180°. Rosta i ca 20-30 minuter eller tills pumpan känns färdig. Rör om någon gång. Ta fram en panna och stek äppelklyftorna en stund. Tillsätt rödvin och hönsbuljong samt några salviablad, låt puttra i ca 3-4 minuter. Tag upp pumpan som har fått en lätt karamellisserad yta och häll över äpple- och rödvinreduktionen, rör om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista