Pumpa- och äppelbröd med pecannötter

Karin Franssons recept vecka 40

30 g jäst
1,25 dl vatten
1 msk honung
ca 700 g vetemjöl
300 g pumpakött
200 g äpplen
60 g pecannötter, valnötter eller hasselnötter
allergiker tar pumpakärnor
saft och skal från ½ citron
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk malen kanel
1 krm malen kryddnejlika
1½ dl filmjölk
1 msk salt
ev. lite färska örter som salvia eller basilika
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt honung, filmjölk, citronsaft och skal samt nästan allt vetemjöl och saltet. Arbeta ihop till en deg, täck av och låt jäsa i ca 20 minuter. Riv pumpaköttet och de skalade äpplena på den grova sidan av rivjärnet. Blanda ihop med kanel, nejlika, ingefära och de hackade nötterna och ev. färska örter. Rör ner blandningen i degen som har jäst i ca 20 minuter. Ev. kan det behövas lite mera vetemjöl, om degen känns för lös, men den ska inte vara för hård heller. Täck av degen och låt den jäsa till dubbel storlek. Vält upp degen på ett bakbord och knåda igenom lite lätt, forma 2 limpor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt eller i smorda brödformar. Täck av med kökshandduk och låt jäsa i ca 20-30 minuter till. Grädda bröden på 220° i ca 10 minuter, sänk värmen och grädda vidare i ca 35-40 minuter eller tills bröden känns färdiga. Det kan man kolla genom att knacka på undersidan, om bröden låter ihåliga är de färdiga. Ställ gärna in en skål med vatten i ugnen medan bröden bakas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista