Skördefestmeny

I Meny vecka 40 2003
Pumpasoppa med rostade pumpakärnor och chilimarinerade havskräftor eller räkor 500 g pumpa (Muscat) 100 g schalottenlök (finhackad) 2 vitlöksklyftor (finhackade) 20 g färsk ingefära (finhackad) 1 l kycklingbuljong eller consommé 2 dl tomatjuice saft av 4 apelsiner salt, socker, nymalen peppar 1 msk smör 1 msk olja Skär bort skalet på pumpan och skrapa ur kärnorna. Skär pumpan i små bitar och fräs den tillsammans med vitlök, schalottenlök och ingefära i smöret och oljan. Fyll på med buljong, tomatjuice och apelsinsaft. Låt det småkoka tills pumpan är mjuk. Häll allt i en mixer och mixa tills konsistensen är jämn. Koka upp soppan, smaka av med salt, nymalen peppar och en nypa socker. Späd med mera buljong om soppan är för tjock. Till marinaden: 1 finhackad schalottenlök saft av 2 lime 1 chilifrukt salt, socker hackad persilja Pumpatarte 100 g mjöl 50 g malda mandlar 85 g smör 1 msk socker citroncest 1 äggula salt 500 g pumpakött (Muscat eller Kokkaidopumpa) 2 ägg 80 g accasiahonung (kanel, muskot, ingefära) 1 msk mörk rom 1 msk arrowrot (eller potatismjöl) Mixa mjöl, 20 g mandel, 75 g smör, socker, citroncest, äggula och salt till en deg. Plasta och låt vila i kylskåp i 3 timmar. Tärna pumpaköttet och ångkoka det 15-20 minuter. Smöra en springform (24 cm i diameter) och klä den med degen. Strö mandel på botten. Mixa pumpa, ägg, honung, kryddblandning, rom och arrowrot till en crème. Häll crémen i formen och baka i 50 minuter i 220º. Servera med citruslikörgrädde. Söt pesto 3 msk druvkärnsolja 20 g riven vit choklad 10 g pinjenötter 1 liten bunt färsk basilika saft av citron ev. socker Kör alla ingredienserna i mixer tills du får en fin grön färg och smaka av med socker. Skär jordgubbar i kvartingar och rippla över pesto, garnera med basilikablad och pudra med florsocker. Utskuren öländsk lammsadel gratinerad med mangeoost 4 port ca 2 hg lammsedel 100 g riven mangegoost 20 rivet vitt bröd Blandas. 1 tsk dijonsenap 2 vitlöksklyftor 2 kvistar timjan 1 kvist rosmarin 1 dl olja Till marinaden. Skär ut lammfilén från sadeln. Putsa dem rena från fett och hinnor. Rör samman ingredienserna till marinaden. Lägg filéerna i en plastpåse och häll över marinaden. Låt stå i kylen minst fem timmar, vänd då och då. Krydda filéerna och bryn runt om i en varm stekpanna med lite olja. Pensla filéerna med dijonsenap på ovansidan och strö över ostblandningen. Gratinera i ugnen. Ta ut filéerna och låt dem vila några minuter innan de skärs upp i små medaljonger. Obs! Köttet ska vara rosa! Örtpotatis 4 stora potatisar 1 msk finhackade färska örter (gräslök, bladpersilja och dragon) 2 msk smör 1 msk crème fraiche Baka potatisen i ugnen. Karva ur innanmätet ur potatisarna och blanda med övriga ingredienser. Forma till portionsstorlek och stryk på tapenade. Tapenade 150 g svarta oliver 1 tsk kapris 2 vitlöksklyftor 2 sardellfiléer 1 msk basilika Hackas fint och röres ihop med ½ dl olivolja. Smaka av med peppar och citronsaft. Josef Weichl, Halltorps Gästgiveri
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista