Gumbo med kryddstekt kyckling, koriander, tomat och öl

27 augusti 2009 med Viktor Westerlind

4 portioner

Det går minst lika bra att göra på skaldjur, grönsaker eller vad som helst. Gumbo är ju en variant på pytt-i-panna.

1 tsk korianderfrön
1 knivsudd cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk sellerisalt
4 st kycklinglårbitar med skinn (urbenade)
1 msk olivolja
1 msk smör
4 st chorizokorvar
1 gul lök
1 grön paprika
2 stjälkar blekselleri
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk olivolja
2 dl avorioris eller annat risottoris
2 dl tomatjuice
1 lättöl
2 dl vatten
salt
svartpeppar från kvarn
färsk koriander
2 st limefrukter

Mortla korianderfröna. Blanda med cayennepeppar, sellerisalt, korianderfrön och paprikapulver. Gnid in skinnsidan på kycklingen med kryddblandningen. Hetta upp en stekpanna med olivoljan. Stek skinnsidan hårt på kycklingen, tillsätt smöret och sänk värmen. Vänd på kycklingen och ös med smöret. Stek färdigt kycklingen, 82 grader i innertemperatur. Skär chorizon i skivor och stek tillsammans med kycklingen mot slutet. Tag upp och håll varmt. Skär kycklingen i mindre bitar.

Strimla lök, paprika och selleri. Skiva vitlök och chili tunt. Fräs på svag värme i olivolja utan att det tar färg. Salta lätt. Höj värmen och tillsätt risottoriset. Låt det fräsa i någon minut utan att det tar färg. Tillsätt tomatjuice och öl. Koka tills riset är klart, ca 20 min. Späd med vatten om det behövs, det är ingen risotto vi gör, utan den ska vara ganska blött, dvs all vätska ska inte koka in. Tillsätt kyckling och korv. Smaka av med salt och peppar. Garnera med koriander och limehalvor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".