Laxfylld strömming med senapsmos

17 september med Caroline Hofberg

Strömming är en billig och god vardagsfisk som lätt glöms bort. Med lite rökt lax förgylls vardagsfisken. Senapsmos är gott till.

4 portioner:
600 g strömmingsfilé
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
100 g kallrökt lax i tunna skivor
1/2 dl hackad dill
1 ägg
1 dl grovt rågmjöl eller fullkornsmjöl av dinkel

Gör så här:
1.
Skölj strömmingsfiléerna, låt dem rinna av och torka dem noga. Klipp bort ryggfenan. Lägg upp strömmingen på en skärbräda med köttsidan upp, salta och peppra.
2. Lägg en bit lax på hälften av strömmingsfiléerna och strö över dill. Lägg resterande filéer ovanpå.
3. Vänd strömmingen i lätt uppvispat ägg och mjöl. Låt smöret bli ljusbrunt och stek strömmingen gyllenbrun på båda sidor.

Senapsmos, 4 portioner
10–12 potatisar av mjölig sort, t ex King Edward
2 dl mjölk
1 msk smör
3 msk skånsk grovkornig senap
salt
nymald vitpeppar

Gör så här:
1.
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, cirka 15 minuter. Häll av vattnet.
2. Värm mjölken. Mosa potatisen med elvisp. Blanda moset med varm mjölk, smör och senap och vispa det fluffigt. Smaka av med salt och peppar.