Rosmarinhonung

Karin Franssons recept i meny vecka 43 2003

Färdigköpt smaksatt honung smakar nästan aldrig någonting. Gör egen i stället och känn helt nya smaker och dofter. Viss honung blir helt klar när den smälter, annan förblir grumlig, med båda är lika goda.
Till en burk:
700 g honung
3 stora kvistar rosmarin
Smält honungen sakta på spisen eller i mikro. Den ska inte blir varmare än 40°, då försvinner nyttigheterna. Lägg torra och rena rosmarinkvistar i en högsmal burk, ¾–1 liter stor. Slå honungen över, förslut och låt den dra i någon dag. Godast är den efter ett par veckor. Förvara honungen svalt, men helst inte i kylen, då blir den för hård. Honungen håller länge, även med rosmarinkvistarna kvar.
Smaksatt honung är en trevlig present att ge bort, gärna med en bukett bredvid av de örter som finns i burken. Prova också att smaksätta rosmarinhonungen med lite saffran. Oemotståndligt gott är det att droppa över grillad chèvre på rostat lantbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista