Franskt kryddbröd (Pain d’épices)

Karin Franssons recept i meny vecka 43

150 g honung
75 g råsocker
1 dl mjölk
1 tsk bikarbonat
1 msk malen anis
1 tsk malen kanel
½-1 tsk malen ingefära
1 nypa salt
100 g fint rågmjöl
150 g vetemjöl
rivet skal från ½ citron
2 äggulor
Att pensla med:
1 msk honung
2 msk vatten
Koka upp honung, socker och mjölk. Lös upp bikarbonaten däri. Tag fram en skål och blanda ihop kryddorna, samt båda mjölsorterna och saltet. Rör ner mjölkblandningen, citronskal och äggulorna, blanda väl, det tar ca 5 minuter. Tryck ner degen i en väl smord brödform och baka på 175° i ca 35-45 minuter. Kolla med en sticka, att brödet är bakat. Tag ut brödet och låt det stå ca 10 minuter i formen. Vält upp och pensla med honungsvatten. Det här brödet är ganska hållbart väl förpackat i kylskåp. Mycket gott rostat till te eller tillsammans med honungsäpplen eller till nyponsoppan!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista