Knapriga honungspotatis

Karin Franssons recept i Meny vecka 43

750 g lite mindre potatisar
3 msk smör + 1 msk till formen
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
5 msk fast honung
2 msk tomatpuré
2 msk hackad rosmarin (el. 1 tsk stött torkad)
2 msk hackad timjan (el. 1 tsk torkad)
½–1 tsk salt
nymalen peppar
1 doft malen muskotnöt
Borsta potatisarna noga under rinnande vatten och halvera dem. Sätt halvorna i en smord ugnssäker form med snittytan uppåt. Skala och finhacka löken, skala och riv vitlöken. Lägg resterande smör i en gryta och fräs lök och vitlök däri, låt det inte få färg. Rör sedan ner honung, tomatpuré och örterna, salt, peppar och muskotnöt, ev. lite sambal olek om man vill. Fräs det hela i ca 3 minuter under omrörning. Klicka lite av blandningen över varje potatishalva. Sätt in potatisen i 225° varm ugn ca 25-30 minuter. Tiden beror på potatisens storlek. Ev. kan man behöva täcka potatisen med lite folie mot slutet av stekningen. Servera potatisen med en god sallad och en bit ost eller till stekt kyckling eller en fläskkotlett. Passar även bra till en drink, då med en bit mozzarella på. Den här röran passar även bra att smeta över på lammkotletter eller fläskfilé!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista