Varm lök- och lingonmarmelad med honung

Karin Franssons recept vecka 43

500 g röd lök
75 g smör
2 msk honung
1 dl vatten
5 dl rödvin
3 msk rödvinsvinäger
½ dl rårörda lingon
3 kvistar timjan
1 lagerblad
2 kryddnejlikor
Skala löken och skär den i strimlor. Värm smör och honung i en gryta, tillsätt lök, vatten, en nypa salt, kryddnejlikan och lagerbladet. Låt puttra tills löken börjar bli mjuk. Medan löken puttrar häller du upp rödvinet och lingon i en gryta, tillsätt timjankvistarna. Koka ihop det hela tills bara drygt 1 dl finns kvar, rör ner vinägern. Häll reduktionen till löken och puttra vidare, tills det börjar likna en marmelad. Smaka av med lite nymalen svartpeppar. Marmeladen är godast varm men går även att servera kall. Den här marmeladen passar bra till kyckling, anka, fläskkött, vilt och även till lamm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista