Min fantastiska grönsaksgratäng

En helt ljuvlig och mustig grönsaksgratäng som är god som ensamrätt. Men man kan också äta den med till exempel grillad kyckling eller lammfärsbiffar.  Hemligheten är att lägga ner extra mycket kärlek på kryddningen av tomatsåsen och låta den koka ihop sig länge.
Karin

För 4 personer

Det här behöver du:
Två gula lökar
En vitlöksklyfta
1 matsked torkad timjan
Två paket eller burkar krossade tomater
½ dl tomatpuré
2 morötter
En gnutta Sambal oelek eller något annat starkt som till exempel tabasco eller färsk chili
1 msk soja
1 matsked socker
1 krm kanel
Salt
¾ dl creme fraiche
Olivolja till stekning
1 stor aubergine
Cirka 400 gram champinjoner
2 paprikor
Någon stark ost till gratinering

Gör så här:
1.
Börja med tomatsåsen. Grovhacka de gula lökarna och fräs dem på svag värme i en kastrull tills de blir glansiga och mjuknar. Hacka vitlöksklyftan och lägg i den, lägg också i timjan. Låt fräsa med cirka en minut.

2. Häll på de krossade tomaterna och tomatpurén. Låt det puttra minst tio minuter. Det blir bara godare om det får koka längre.

3. Skiva under tiden auberginen i halvmånar, dela champinjonerna och paprikorna i bitar. Stek grönsakerna i omgångar i stekpanna, så att de får färg.

4. Skala och riv morötterna, lägg i dem i tomatsåsen.

5. Nu är det dags att krydda tomatsåsen! Väg av med socker, salt, soja, en gnutta kanel och så mycket sambal oelek som du vill ha det starkt. När du är nöjd rör du i creme fraichen.

6. Olja en stor gratängform med olivolja och varva tomatsåsen med grönsakerna. Avsluta med tomatsås. Därefter lägger du på ett lager med skivad ost.

7. Sätt in i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter, tills osten fått färg.