Marockansk lamm- eller nötgryta

8 oktober med Jacob Wismar

Det här behöver du:

400 g lamm- eller nötkött i grytbitar
2 dl belugalinser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 aubergine
3 msk olja
400 g (1 burk) passerade tomater
5 dl vatten (2 dl vatten vid tryckkokning!!!)
3 lagerblad
0.5 påse (0,25 g) saffran
1 msk spiskummin
1 msk honung
2 msk pressad citron
1 kanelstång
salt

Gör så här: (utan tryckkokare)
Hacka löken och vitlöken. Skär morötterna i slantar och auberginen i stora bitar. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs kött och grönsaker på medelvärme. Tillsätt passerade tomater, vatten, lagerblad, saffran, spiskummin, honung, citronsaft och kanelstång. 
Lägg på locket och koka upp. Låt sedan koka på svag värme i cirka 20 minuter. Lägg i linserna och koka i ytterligare 40 min. Smaka av med salt. Servera med couscous, bulgur eller bröd, samt en fräsch sallad.

Gör så här: (med tryckkokare)
Hacka löken och vitlöken. Skär morötterna i slantar och auberginen i stora bitar. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs kött och grönsaker på medelvärme. Tillsätt linser, passerade tomater, vatten, lagerblad, saffran, spiskummin, honung, citronsaft och kanelstång. 
Lägg på locket och vänta tills maxtryck är nått, därefter koka grytan i 20 minuter. Släpp på trycket, öppna locket försiktigt och smaka av med salt. Servera med couscous, bulgur eller bröd, samt en fräsch sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".