Lyssnarfråga: Gör ekfat skillnad?

Lyssnaren Camilla undrar vad det är för skillnad på olika ekfat och hur de inverkar på smaken. Mikael svarar att "Franska ekfat ger mer sträva viner och amerikanska lite mjukare som gärna har en ton av vaniljsötma..."

Hej Karsten & Mikael!
Jag har en fråga om de olika typer av ekfat som används. Vad är skillnaderna på franska och amerikanska (finns det fler typer) och hur inverkar de på smaken? Varför väljer vissa producenter nya ekfat framför gamla?
Och slutligen, vad vinner vissa druvsorter på vid lagring i ekfat och hur kommer det sig?

Stort tack på förhand
Camilla

SVAR:

Hej Camilla,
här kommer en kortfattat svar på din ekfatsfråga:

Franska ekfat ger mer sträva viner och amerikanska lite mjukare som gärna har en ton av vaniljsötma. Det beror dels på att det är olika eksorter och dels på att de franska faten görs av ekstavar som klyvs och de amerikanska sågas.
Det finns kända områden i världen som producerar ek till ekfat – förutom Frankrike. Kroatien (Slavonien) och Ungern är två. Även i Sverige görs ekfat från ek från bl a Småland och Visingsö.
Har man bara nya ekfat så ger det mycket strävare viner (tannin). Man beräknar att ett fat som använts ett år bara har femton procent av den kraften kvar. De flesta producenter brukar blanda nya och gamla fat.

Vilka druvorter som ”vinner vid lagring” är egentligen en fråga om tycke och smak hos vinmakare och konsument. Klart är att vinet blir mer komplext i både smak och doft med en tids ekfatslagring. Ek är det enda träslag som avger ämnen som påverkar vin positivt. Ekfatslagring ökar också hållbarheten. Å andra sidan så försvinner ju mycket av de ursprungliga druvaromerna. Vissa druvor kräver mer komplexitet (och därmed lite ekfatslagring) medan andra förlorar massor av fräschör och ursprungskaraktär.

Hälsningar Mikael

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".