Bodils limpa

Min limpa som familjen äter jämt till frukost eller sopplunch/middag. Det går snabbt och lätt att baka. Stoppar i frysen så har vi färskt bröd till frukost varje morgon. Älskar att mixtra!
Hälsningar Bodil Forsén

(4st eller ca 70 bullar)
Du behöver:
1 dl rågkross
1dl linfrö
½ dl psylliumfrö (loppfrö)
1 dl solrosfrön
½- 1dl farinsocker
½ msk salt
anis och fänkål efter smak
2 ägg
10 dl varmt vatten beroende på jästtyp
2 pkt jäst (jag använder torrjäst, ta det ni trivs med)
Mjöl till bra konsistens (1- 1/12 kg) Jag blandar lite varje gång, dinkelsikt/fullkorn, rågsikt, lite rågmjöl, Fullkornsvete och ofta lite durumvete.
Lite lingonsylt om man vill (½ dl)

Gör så här:
Blötlägg eller koka upp rågkross och frön förutom solrosfrön, låt det ta åt sig vatten ordentligt under cirka 1 timme. Rör lite och fyll eventuellt på med vatten.
Blanda ”grötmassan” med kryddor, farinsocker, solrosfrön, salt och ägg. Slå på vatten och blanda. Ta i mjölet lite i sänder och här blandar jag i torrjästen. Låt degen arbetas i ca 4-5 min.
Jäs till dubbel storlek under bakduk.
Baka ut till åtta limpor. Jäs under bakduk tills plåtarna känns ”lätta” eller limpstorleken ser bra ut.
Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Ät och njut!

Bodils tips:
1.
Jag brukar byta lite av siktmjölet mot ett lite grövre mjöl. Men var försiktig, alla frön gör att rågsikten behövs för att ”lyfta brödet”.
2. När jag använder torrjäst tar jag rätt varmt vatten så blir det fart på degen. Mjölet är ju bara cirka 20 grader så det kyler degvätskan. Var inte rädd att ta varmt vatten alltså.
3. Ibland gör jag små bullar av degen, då höjer jag temperaturen till 225 grader på ugnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".