Tävlingen om en ny Gustav Adolfsbakelse avgjord

Petra Gunnarsson - blivande civilekonom gjorde godaste Gustav Adolfsbakelsen i Meny.

Sveriges nya Gustav Adolfsbakelse är en sjusärdeles delikat historia. Den har bakats av Petra Gunnarsson, entusiastisk amatörmatlagerska i Trollhättan. Hon läser till civilekonom och ägnar sig just nu åt arbetslivets pedagogik när hon inte gör goda bakelser.
Sven Ekberg
Petra får ett Menyförkläde av Sven Ekberg. Till höger på bilden Claes Hovhammar som kommer från Johansfors glasbruk som gjort priset, en glasskulptur av bakelsen.

Petra hyllades och prisbelönades då den nya bakelsen presenterades när Meny direktsändes från Livrustkammaren i Kungliga slottet den 6 november - Gustav Adolfsdagen.
Petra Gunnarsson hade komponerat sin vinnande bakelse av tre sockerkaksrundlar och mellan dem lagt klassiska svenska smaker, fläder och svarta vinbär, i två skilda krämer. Bakelsen bildar en fem centimeter hög cylinder. Översta delen täcks av klarröd hallongelé. Runt om står tre mörka chokladtrianglar vilkas toppar bildar en kunglig krona. Alltså en lätt, modern bakelse med god tradition och det konungsliga inslaget elegant antytt i den blodröda toppen och i chokladkronans topp.
Tävlingen
Tävlingen om Sveriges nya Gustav Adolfsbakelse har varit en samproduktion mellan Meny, Livrustkammarens vänner och Gastronomiska akademiens vänförening. Juryn har bestått av Menys programledare och producent Sven Ekberg, Katarina Sillén, ordförande i Livrustkammarens Vänner, Hans-Olof Ramberg ordförande i Gastronomiska Akademiens vänförening, samt journalisten och författaren Magdalena Ribbing och Anna Arvids, 2001 års Unga Bagare. Östen Brolin på välkända Vete-Katten i Stockholm har varit juryns expert.
Glasbakelse
Petra Gunnarsson fick vid prisutdelningen ett konstverk i form av sin vackra och goda bakelse, blåst i glas av Johansfors glasbruk i Småland, en unik skapelse som är lika läcker att se på som originalet är gott.
Receptet
Bottnarna:
3 ägg
1½ dl socker
¾ dl potatismjöl
¾ vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst, blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Bred ut på bakplåtspapper och grädda på en plåt i 200º värme ca 5-8 minuter. När denna stora ”kaka” svalnat tas 24 små rundlar ut med pepparkasmått eller liknande. För bygget av bakelsen tar man antingen fram dricksglas, obs. helt raka måste de vara, och klär dem med gladpacken inuti. Gör som en strut av gladpacken, så att den inte fastnar på kanterna innan den hunnit ner i botten på glaset. Eller så gör man 5 cm höga cylindrar av transparent film för kopiering, som klipps i remsor, fem-sex centimeterhöga och tejpas ihop. Bygg bakelsen genom att lägga sockerkaksbotten i glaset eller i cylindern. Fyll på med svartvinbärskräm. Lägg ännu en botten över och fyll på med fläderkräm. Lägg den sista bottnen ovanpå fläderkrämen. Ställ i kylskåp över natten.
Fläderkräm:
60 g osaltat smält smör
1 ägg
50 g socker
5 g vetemjöl
1 dl outspädd flädersaft
1 dl vispgrädde, vispad
Blanda smör, ägg, socker, mjöl och saft i en bunke. Rör över vattenbad till dess att krämen tjocknat. Kyl den och blanda med grädden. Vill man ha starkare flädersmak tar man mer koncentrerad flädersaft.
Svartvinbärskräm:
75 g kesella
¼ dl crème fraiche
¼ socker
ca 1 dl svartvinbärsmarmelad
1 blad gelatin
1 dl vispad vispgrädde
Blötlägg gelatinbladet. Rör samman kesella, crème fraiche, socker och marmelad. Smält gelatinet och rör ner det i blandningen. Rör till sist ner grädden. Ta fram bakelsen och dekorera med den blodröda toppen:
1 dl passerade hallon
1 msk florsocker
½ ark gelatin, blötlagt och smält
Rör ihop ingredienserna och häll lite av den som en topp över bakelserna. Runt kanterna ställs tre ringlar av mörk choklad. Smält mörk choklad, ju högre kakaohalt desto godare, häll ut på bakplåtspapper och ritsa tre trianglar stora nog att räcka över balkelsens topp. Sätt trianglarna mot bakelsen, de håller sig på plats med hjälp av krämerna. Spetsarna på trianglarna bildar en stiliserad krona. Vill man frysa bakelsen görs det utan hallonglasyren och trianglarna som bör anbringas samma dag som bakelsen ska serveras.
Ät och njut i dimmiga november!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista