Bönsallad med syrad grädde och vinägerfläsk

22 oktober med Anna Johansson

4 portioner

Det här behöver du:
200 g varmrökt fläsk
cirka 4 msk balsamico
0.5 kg gröna bönor
4 st gula eller röda plommontomater
½ purjolök
2 st röd och gul mangold
1 dl  grädde
½ citron
Salt och peppar

Gör så här:
Skär ner fläsket i centimeterstora bitar och stek det i en het panna utan smör eller olja. När fläsket börjar få färg tillsätter du balsamico. Låt det puttra tills fläsket blir mörkt och balsamicon blir nästan som sirap. Lägg upp fläsket på en tallrik så att det svalnar lite.
Tag saften och skalet från en halv citron och blanda med grädden. Smaka av med salt och peppar. 
Koka bönorna i saltat vatten. Tag upp dem efter ca 1 min så att de fortfarande är lite krispiga. Skär tomaterna och mangolden grovt. Skölj och hacka purjolöken fint. 
Vid servering, blanda alla ingredienser och ringla över den syrade grädden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".