1 av 2
2 av 2

Extremt vitaminrikt

Rätt svar i tävlingen vecka 40 var havtorn. Det gissade Ina Hubatsch i Uppsala som vinner Markus Aujalays kokbok "Med mycket grönt"

Så här löd frågan:
Råvaran innehåller mycket omättade fetter och väldigt många olika vitaminer, fram för allt A- C- och E-vitaminer. Den gillas av rådjur och fåglar men också av oss människor. Vi gör till exempel godis av den och sylter, safter, desserter, likörer - och med lite möda också olja. Oljan används i kosmetika eller i matlagning och då fungerar den ungefär som olivolja.
Den har funnits länge i Sverige. Carl von Linné omnämnde den redan på 1700 talet och lär då ha sagt att ”den ätas av fiskare på färsk fisk och sönderstötta äro nog sura.” Och det är de.
I sin vilda taggiga form hittar man den på bohus- och norrlandskusten men den har också börjat odlas för kommersiellt bruk, i Sverige ännu i liten skala, men i Asien, USA och Canada i desto större skala.
De senaste åren har råvaran dykt upp i flera produkter i affären. Den spås en lysande framtid, experter tror att den kan bli en lika vanlig syn som jordgubbar och vinbär på svenska odlingar. Råvaran kallas också för nordens passionsfrukt.

Få vet exakt vad det är de äter...

Rätt svar i tävlingen vecka 39 var Quorn. Grattis Lisa Åsman i Eskilstuna som gissade rätt och vinner kokboken Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström.


Så här löd frågan:
Här har vi en märklig råvara, som inte är en råvara, men ändå betraktas som det. Den dök upp så sent som på 1990-talet och etablerade sig snabbt. I Sverige dök råvaran upp för tio år sen.
Råvaran är rik på protein och kostfibrer och innehåller inte så mycket fett. Utseendet varierar men råvaran hittas alltid i frysdisken.
De flesta som äter denna råvara har ingen aning om hur den framställs. Och lika bra är väl det, eftersom jag tror att det är risk att man då skulle äcklas lite. Lite äggvita tillsätts också vid framställandet.
Faktum är att man kan äta denna råvara eller produkt utan att veta om det. Man tror helt enkelt att det är något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".