Varför inte krydda upp strömmingen?

Jag upptäckte häromåret hur fet sill eller strömming, som ju finns att tillgå i hela Sverige, passar utmärkt att fylla med lite hetta och krydda från lite längre bort. Prova själv!
Mårten Palm

4 personer

Fyllning:
500 g sill- eller strömmingsfiléer
2 msk riven eller finhackad färsk ingefära
2 msk fint hackad chilifrukt av önskad hetta
½ hackad purjolök eller knipplök
Salt
Peppar

Panering:
¾ dl ströbröd
¼ dl rågmjöl och vetemjöl
Salt
Peppar
1- 1 ½ msk smör eller margarin till stekning

Gör så här:
Torka av sillen eller strömmingarna. Salta och peppra dem lätt på köttsidan. 
Blanda ihop ingredienserna till paneringen på en tallrik lägg hälften av filéerna i paneringen med skinnsidan ned.
Lägg fyllning på de panerade filéerna och täck med resten. Vänd dem sedan så de blir panerade på den andra sidan.
Stek de dubbla filéerna till gyllenbrun färg i smör eller margarin, i en panna eller i smord ugnspanna (250 grader i 10-12 minuter, vänd sedan och stek ytterligare 5 min.)
Servera med exempelvis potatismos, råkostsallad med vitkål, äpple och morötter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".