Bondomelett med äpple, skogssvamp och rosmarin

12 november med Pelle Danielsson

Detta är en rätt som kan varieras efter det som finns i kylskåpet
Pelle Danielsson

4 portioner
Det här behöver du:
8 ägg
2 dl mjölk
2 kokta potatisar
200 g  rökt sidfläsk/bacon
50 g trattkantareller eller annan svamp
100 g blomkål
½ gul lök
1 äpple
50 g riven ost (gärna lagrad)
1 knippe persilja
1 liten kvist rosmarin eller en nypa torkad
2 tomater
½ dl kallpressad rapsolja eller olivolja
Bladsallad
Salt
Peppar

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. Tärna fläsket, potatisen, äpplet och löken. Skiva blomkålen, skär rosmarinen fint och grovhacka persiljan.
Vispa äggen med mjölk, salt och peppar.
Stek fläsket på hög värme tills det blir gyllenbrunt, lägg ner svampen, potatisen, blomkålen, äpplet, löken, hälften av den hackade persiljan och rosmarinen. Fräs detta hastigt på samma värme, salta och peppra.
Slå på äggsmeten och blanda, låt sedan pannan stå kvar på spisen tills omeletten satt sig i botten, strö på den rivna osten och ställ in i ugnen i cirka 15 minuter.
Skär tomat och blanda med en god olja och lite salt och resten av persiljan, lägg lite bladsallad, och tomaterna på omeletten när den serveras så blir det en vacker panna att ställa på bordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".