Långbakat sidfläsk med råraka och spetskålssallad med lingon och äpple

12 november med Pelle Danielsson

För att göra denna rätt enkel så kan du antingen sätta in den i ugnen på kvällen eller på morgonen när du går till jobbet så sköter den sig själv.     
Pelle Danielsson

4 portioner

Det här behöver du:
600 g hel rimmad fläsksida
1 kvist rosmarin
800 g potatis
2 tsk salt
50 g smör
1 dl rårörda lingon
2 msk tärnat äpple
50 g skivad spetskål

Så här gör du:
Bryn sidfläsket och spara fettet som blir för att steka rårakan i. Lägg sidfläsket i en ugnsfast form med ca 1 dl vatten och rosmarinkvisten, lägg på folie och låt baka i ugnen på cirka 85 grader i 8-10 timmar.
Skala och riv potatisen fint på rivjärn, blanda i salt och låt vätskan från potatisen rinna av. Lägg cirka en rågad matsked potatis i pannan och platta till, stek rårakan riktigt gyllenbrun i smör och fettet från fläsket.
Ställ in rårakorna i ugnen i 10 minuter på 150 grader eller tills de är klara.
Blanda lingonen med tärnat äpple och slå över den skivade spetskålen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".