Olivstekt torskrygg med apelsinkokta morötter, ärtor och fläsk

19 november mer Robert Maglia

Det här behöver du:
600 gram ben och skinnfri torskrygg
2 medelstora morötter
1 apelsin (saften och rivet skal)
1 msk rumstempererat smör
1 msk olivolja
2 dl gröna ärtor
2 dl tärnat rökt sidfläsk
1 msk finskuren dill
salt
peppar

Gör så här:
Dela torsken i 4 lika stora delar och krydda dessa med salt cirka en halvtimma innan stekning. Låt stå framme.
Skala, skiva och koka morötterna i saltat vatten tills dom är mjuka. Häll av vattnet och tillsätt apelsinjuicen med en ¼-del av det rivna apelsinskalet.
Koka upp, tillsätt smöret och mixa sedan allt i blender eller med stavmixer till en slät purè. Smaka av med salt och peppar. Spara till servering.
Skölj av torskbitarna i kallt vatten och torka av dom på papper. Stek torsken färdig på båda sidor i stekpanna med smör och olivolja.
Stek sidfläsket gyllenbrunt i stekpanna tillsammans med lite olivolja. Tillsätt ärtorna på slutet så att dom hinner bli varma.
Servera allt varmt på tallrik med litet brynt smör och finskuren dill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".