Av ris kan man göra - puder

Rätt svar förra veckan var ris, grattis till Ninni Lindberg i Jokkmokk som vinner Basickokboken av Örjan Klein!

Så här löd den kluriga beskrivningen:
En stråväxt som blir 1–2 meter hög. Det är frukterna vi äter. Råvaran kokas. Av detta tillverkas också mjölkersättning. Och puder.
Det äldsta odlade exemplet man hittat av råvaran är från 13 000 före Kristus. Och det var i Sydkorea. Odlingen av råvaran är mycket tidskrävande, men ändå odlas det oerhört mycket av den.
Allra mest odlas denna råvara i Asien. Men det finns också odlingar i t ex Europa. Råvaran indelas i olika sorter efter dess utseende. Dessutom finns det olika namn beroende på hur man behandlat råvaran. Detta påverkar också dess nyttighet.
Dessutom finns det sorter vars smak och egenskaper skiljer sig och som förknippas med olika länder och världsdelar. Råvaran förekommer i svenskt julfirande.
Som parentes kan nämnas att det finns en råvara som har samma namn fast med prefixet ”vild”, men det är i själva verket en växt inom ett annat släkte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".