Lammfärsbullar med Zucchiniplättar

Uluc Telmen den 26 november

Till lammfärsbullarna kan man också ta nötfärs eller blandfärs. Zucchiniplättarna är som en raggmunk från medelhavet! Man kan gärna göra en stor sats tomatragu, den går att använda till mycket och den kan stå i kylen hela veckan.
Uluc Telmen

Lammfärsbullarna:
Ett halv kilo ekologisk färs, det kan vara lammfärs, nötfärs eller blandfärs
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd, eller inkråmet i ett vitt bröd som är uppblött
En halv riven gul lök
1-2 tsk mald spiskummin, efter smak
En stor kvist med bladpersilja, som hackas grovt med stjälk och allt
1 kryddmått mald svartpeppar
Salt efter smak

Tomatragun:
1/2 hackad gul lök
1 burk krossade tomater
1/2 hackad grön chili frukt (gärna serrano)
Några grovt hackade vitlöksklyftor
1 lagerblad
Lite salt
Olivolja

Zucchiniplättarna:
1 knippe bladpersilja
1 zucchini
2 ägg
Eventuellt lite fetaost
Några msk vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 185 grader om det är en varmluftsugn, annars 200 grader.
Blanda allt i en bunke. Rulla till ganska stora bullar.
Häll lite olja på en plåt och lägg köttbullarna där. Stek dem i cirka 15-20 minuter i ugnen tills de är lite rosa inuti.
Gör tomatragun. Fräs löken mjuk i en stekpanna utan att det tar färg. Häll på tomatkrosset och övriga ingredienser. Smula ner lagerbladet. Låt ragun sjuda och smaka av med salt. Mixa ragun till en slät sås och häll i en gryta.
Flytta över köttbullarna till grytan. Häll också i den vätska som bildats i ugnsformen. Låt koka ihop lite. Låt dem sedan stå och vila en stund, det trivs de i.
Skölj och skala zucchinin lite slarvigt så att det blir lite grönt kvar. Riv på ett grovt rivjärn. Låt rivet rinna av i en sil eller krama ur vätskan med händerna.
Hacka bladpersiljan fint och lägg i. Tillsätt 2 ägg.
Vill du ta i lite fetaost är det bara att smula ner. Tillsätt några msk vetemjöl. Zucchini är ju olika stora, så det är svårt att säga hur mycket mjöl som behövs. Det ska vara en tjock smet, så man måste testa sig fram.
Stek plättar i en varm panna med olivolja, de är färdiga när de håller ihop. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista