Steg för steg i bilder: Så gör du egna Mozartkulor

Visst ser de snitsiga ut? Och jag lovar, chokladen, mandelmassan och den lilla kulan nougat längst in blir ljuvliga ihop. De är faktiskt inte alls svåra att lyckas med!

I orginalrecepten till Mozartkulor ska det vara en kula av marsipan längst in, och nougat runt den, men här gör vi tvärtom så blir det mycket enklare.

Det här behöver du till cirka 40 Mozartkulor:
250 g kylskåpskall mandelmassa eller marsipan
125 g  kylskåpskall nougat
150 g mörk 70-procentig choklad (ta en ljusare om du tycker bättre om det)
50 g vit choklad

Gör så här:


1. Skiva mandelmassan med en vass kniv, så tunt du kan. Om du gör tjocka skivor blir Mozartkulorna lite väl mastiga.


2. Skär nougaten i små fyrkanter som på bilden.


3. Lägg en nougatbit på en skiva mandelmassa. Kläm ihop mandelmassan så den täcker nougatbiten helt. Rulla sedan bollen i handen så den får en rund och fin form. Om det är för mycket mandelmassa är det bara att ta bort lite. Huvudsaken är att nougaten inte går igenom mandelmassan utan täcks helt.


4. Smält den mörka chokladen i vattenbad. Lägg en mozartkula i taget i chokladen. Använd dig av en gaffel och rulla runt den så den täcks av choklad. Ta upp kulan med en gaffel. Ta sedan ytterligare en gaffel och "bolla" mozartkulan mellan gafflarna så att chokladen rinner av. Lägg mozartkulan på en plåt täckt av bakplåtspapper och låt de stelna på ett svalt ställe.


5. Nu till dekorationen! Den är det som gör att Mozartkulorna ser proffsiga ut. Våga pröva, för det är inte alls krångligt.
När mozartkulorna kallnat och chokladen stelnat helt smälter du den vita chokladen i vattenbad. Använd en sprits eller rulla en strut av bakplåtspapper. Hålet ska vara litet. Häll i den smälta vita chokladen. Dra snabba streck med spritsen fram och tillbaka över hela plåten med mozartkulor. Det viktiga är att inte göra en kula för sig, utan att göra hela plåten samtidigt, i snabba, stora och svepande rörelser.
Låt chokladen stelna igen.
Förvara Mozartkulorna svalt, i en lufttät burk. Lägger du dem i flera lager behöver du ha bakplåtspapper mellan lagren. De håller sig i flera veckor.