Tomas bästa recept + 4 tips för att lyckas med lussekatterna

Tror du att en lussekatt är samma sak som en vetebulle med saffran i? Du kan inte ha mer fel. För att få till en saftig lussekatt gäller det att känna till ingrediensernas funktioner. Så läs detta innan du börjar baka, så får du njuta härliga lussekatter till lucia!
Menyredaktionen

Här är Tomas Tengbys recept på saftiga lussekatter:

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 g (2 paket) saffran
2 dl socker eller motsvarande vit sirap
1/2 tsk salt
ca 1,8 liter vetemjöl
1 ägg
russin

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Se till att det inte blir varmare än 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker (eller vit sirap), salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Baka ut till lussekatter. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. Värm ugnen till 225 grader.
Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda till fin färg. Låt kallna på galler under bakduk.

Hur får jag dem saftiga?

Saffranet har en uttorkande effekt. Därför ska saffransdegen innehålla mindre mjöl och vara lösare i konsistensen än en vanlig vetedeg. Dessutom vill den gärna ha mer fett och socker. Sockret föder jästen och konserverar bullen och fettet smörjer bullens innankrom och gör den saftig. Men för mycket fett tynger ner - det gäller att balansera väl.

Vad gäller nu vid jäsningen?

Det är viktigt att bullarna får jäsa ordentligt, till dubbel storlek, annars bli de kompakta. Tänk inte för mycket på vad det står för tid i receptet utan kika i stället på bullarna så att de blir dubbelt så stora.
Lite salt i degen är viktigt. Det gör att bullarna inte flyter ut vid jäsningen.
Den första jäsningen kallas egentligen för vilan. När alla ingredienser är ihopblandade får degen ta en paus på bakbordet, under lite plastfilm. Då sätter en massa kemiska processer igång och smakerna frigörs. Efter cirka en halvtimme ska man stöta ihop degen. Då får jästen ny näring och degen en kick.
När bullarna väl är formade är det dags för den andra jäsningen. Då gäller det att de inte jäser för fort - för då jäser de nämligen bara på ytan och kan bli degiga inuti.

Svårt att få till kroken?

Efter den första jäsningen, vilan, är det dags att börja skapa:
Forma först varje degbit till en boll som får vila i cirka fem minuter. Rulla sedan ut bollarna till små korvar, så kallade levar, som också får vila en liten stund. Denna behandling gör att spänningen i degen minskar så att du sedan lättare kan forma lussekatterna. Dessutom reser de sig bättre vid gräddningen.
Bagarna rullar ändarna på levarna mycket smalare än mitten. Det är så de får till den fina kroken på lussekatten.

Om du vill snitsa till det lite extra...

... ta då i mandelmassa i lussekattsdegen. Det passar utmärkt till saffranssmaken och russinen. Men då funkar det inte att göra vanliga lussekatter. Gör istället längder: Kavla ut saffransdegen tunt. Trö över riven mandelmassa. Rulla ihop till en korv. Klipp korven så som du klipper en kanellängd. Eller varför inte skiva den så som du gör kanelbullar?