Apelsinsallad med kanderade mandlar och kryddyoghurt

8 personer

Det här behöver du:
5 blodapelsiner
5 blonda apelsiner
¾ dl strösocker

Kanderade mandlar:
1 dl blandade sötmandel, cashewnötter och valnötter
½ dl strösocker

Kryddyoghurt:
4 dl grekisk eller turkisk yogurt
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
4 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker

Gör så här:
Skiva apelsinerna. Låt skivorna rinna av i sil och se till att spara saften. Koka ihop apelsinsaft och socker tills hälften återstår. Låt lagen svalna. Lägg upp apelsinskivorna på ett stort fat. Häll den svala lagen över dem.
Skålla och skala mandeln. Rosta nötterna i en torr, varm stekpanna. Ta upp på ett fat och låt kallna. Smällt sockret i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt. Vänd ner mandeln och nötterna och rör runt så att de täcks med smält socker. Lägg upp på socker- och nötblandningen på en bakpappersklädd plåt. Låt kallna och grovhacka sedan nötterna.
Blanda samman ingredienserna till kryddyoghurten. Låt gärna smakerna mogna i kyl en timme före servering.
Vid serveringen strör du den kanderade nötblandningen över apelsinsalladen och bjuder kryddyoghurten till.